Så förenklade forskning.no sin publicering med Labrador CMS

Bjørnar Kjensli Forskning.no

Forskning.no är en samlingspunkt för information och nyheter om forskning. Med syfte att bidra till den offentliga debatten om vetenskap har forskning.no idag 57 000 läsare om dagen. Det är en redaktion med många journalister, något som i sin tur innebär lika många utmaningar i publiceringsprocessen…

Bjørnar Kjensli är redaktionschef på forskning.no och UNG.forskning.no som tillsammans med systersajterna ScienceNorway.no, forskersonen.no, stilling.forskning.no och blogg.forskning.no är en grupp som täcker de allra flesta forskningssegmenten i såväl Skandinavien som internationellt.

Forskning.no drivs av en icke vinstdrivande förening som i sin tur har 79 stycken forskningsinstitutioner. Det är utan tvekan en institution med stor kunskap och höga krav på journalistisk kompetens.

— Vår vision är att bidra till en offentlig debatt om nyheter, forskning och vetenskap. Och vi gör det genom att ofta och regelbundet rapportera om nyheter och debatter inom de flesta forskningsdisciplinerna. Vi vill engagera och väcka nyfikenhet om vetenskapen och förhoppningsvis bidra med nya insikter till våra läsare, säger Bjørnar Kjensli, redaktionschef på forskning.no.

— När vi först kom i kontakt med Labrador reagerade vi på hur enkelt det verkade. Vi kunde live-redigera sajten direkt i layouten.

Bjørnar Kjensli


En bransch med stora behov av förändring

Forskning.no tillsammans med sina systersajter består av en redaktion med cirka 20 journalister och redaktörer som tillsammans undersöker, skriver och publicerar nyheter dagligen.

En arbetsbeskrivning som kräver bra verktyg och smidiga system för att inte misslyckas med sitt uppdrag – nämligen att rapportera aktuella nyheter till allmänheten så fort som möjligt.

— Som en något mindre redaktion lämnas man ofta till att använda de CMS som finns på marknaden. Alltså, man har ingen IT-avdelning som bygger ett eget system åt en. Och de CMS som finns på marknaden är oftast skapade för alla typer av innehållsproduktion och inte är inte nischade för nyhetsredaktioner, berättar Bjørnar.

Bristen på anpassning efter nyhetsredaktioner kommer med sina utmaningar. Oflexibla CMS och sega processer leder ofta till förlorad tid och momentum för journalister.

Fann räddningen i en enklare publiceringsplattform

För forskning.no har dock vinden vänt. 2018 inledde de ett samarbete med Labrador Publishing, en publiceringsplattform byggd av journalister för journalister.

Det har under hela tiden fortsatt vara lika enkelt och har hittills sparat oss mängder med tid och bekymmer,

Bjørnar Kjensli

— När vi först kom i kontakt med Labrador reagerade vi på hur enkelt det verkade. Vi kunde live-redigera sajten direkt i layouten. Allting var enkelt att skapa, ändra och anpassa så som vi ville ha det. Det har under hela tiden fortsatt vara lika enkelt och har hittills sparat oss mängder med tid och bekymmer, säger Bjørnar.


Idag kan alla forskning.no's journalister uppdatera och publicera i systemet på nolltid. Det tar inte längre timmar, eller dagar, att få igenom nya idéer på sajterna. Systemet är nämligen utvecklat för att vara så användarvänligt som möjligt för journalister och redaktörer.

— Vi har fått modernare och snyggare sajter som är mycket enklare att hantera för oss. Vi behöver inte hjälp av en utvecklare för att genomföra det vi vill utan kan göra det själva. För oss har det gjort stor skillnad och gett oss möjligheten att hantera multimediapublicering själva, avslutar Bjørnar.

Vill du veta mer om Labrador Publishing? Hör av dig!