Jakten på den gode arbeidsflyten

Det tradisjonsrike magasinet Jakt & Fiske kom i ny drakt i 2022. Ansiktsløftningen ble gjort med Labrador.

Alle foto: Alexander Schindler / Jeger

– Det er blitt veldig bra. Med Labrador har vi løftet oss både på design og arbeidsflyt, og vi kan nå lage et bedre magasin på nett og papir, sier Alexander Schindler, journalist i Jakt & Fiske.

Han har vært prosjektansvarlig for innføringen av det brukervennlige publiseringsverktøyet Labrador CMS i Jakt & Fiske. Den nye nettutgaven ble lansert i slutten av november 2022.

Jakt & Fiske er Norges største og eldste magasin for jegere og fiskere. Her får du servert god journalistikk om forvaltning av norsk natur, tips til jakt og fiske og tester av alt du trenger ute i felten.

– Som aktiv jeger og hundemann er det veldig givende å jobbe med dette stoffområde, sier han.

Med det nye designet tror Schindler det blir lettere å sette seg nye mål for det tradisjonsrike magasinet.

– Med fortsatt fokus på god journalistikk og alle mulighetene som ligger i Labrador CMS, har vi et potensial til å nå flere lesere enn i dag.

Med blikk for avisdesign

Gjennom yrkeskarrieren har Schindler vært opptatt av både visuell journalistikk og teknologi. Han har også vært innom forskjellige mediehus som prosjektleder. Han brenner for digital historiefortelling.

– I dag må vi gi en god leseopplevelse for å nå frem til publikummet vårt. Og vi lever i en tid der god typografi er mulig på nett. Da er det avgjørende å ha et CMS som gir deg disse mulighetene uten å være avhengig av utviklere. Det gjør at vi som en liten redaksjon kan hevde oss mot de store.

– Du var tidlig ute med digitale løsninger i mediebransjen?

– Det var jeg, sier han og minnes en tid da avishusene skulle reddes av iPad og Adobes DPS.

– Jeg startet på desken i Vårt Land og hoppet derfra til Klar Tale. Deretter ble det utviklingsprosjekter for Mentor Medier. Det var jeg som lagde Vårt Lands bryllupsapp i 2011, sier han.

– Jeg har vært med på en lærerik digital reise i mediebransjen. Uansett hva jeg har gjort, har det alltid handlet om å fortelle historiene på en best mulig måte. Skal du ha tid og rom til å jobbe kreativt på dette området, må du ha god arbeidsflyt og gode malverk på papir og nett i bunn.

- Uansett hva jeg har gjort, har det alltid handlet om å fortelle historiene på en best mulig måte.

Tilbake til journalistikken

Schindler har gjennomført ulike prosjekter for publisister i inn- og utland. Her hjemme har han jobbet mest med Dagen, Jærbladet og Nationen. De to første avisene redesignet han i forbindelse med innføring av malstyring på papir. I Nationen og Tun Medias andre titler har han vært hjernen bak både produksjonssystem, delvis design og fortløpende implementering av nye digitale verktøy.

– Hvordan kom du tilbake til journalistikken?

– For å gjøre en lang historie kort, så jobbet jeg i en lengre periode for en systemleverandør. Etter ti år i jobben, tok jeg sluttpakke. Etter en kort tenkepause ringte jeg redaktøren i magasinet Jeger. Det var takket være den telefonen jeg kom tilbake til journalistikken.

I mars 2022 fikk han jobb hos konkurrenten Jakt & Fiske som journalist og prosjektleder.

Oppdraget var å enten oppgradere det eksisterende CMS-et, eller bytte til Labrador. Underveis i forprosjektet oppdaget vi fort at Labrador hadde mange gode verktøy ut av boksen.

– Vi trengte ikke å bruke masse ressurser på overgangen fra gammelt til nytt system. Det var plug and play. Det er lett å legge til farger, fonter og bygge opp strukturen på nettsiden slik du vil ha den, sier han og trekker frem en annen fordel med Labrador: Software as a service.

SaaS betyr at nye funksjoner legges til kontinuerlig uten nedetid for brukerne, og uten ekstra kostnader.

– Det sparer oss for veldig mye merarbeid og bekymringer. Alle oppdateringer skjer kontinuerlig i bakgrunnen uten at det forstyrrer oss.

En god faglig dialog

Labrador er laget av journalister, for journalister. Målet var å lage et CMS som var både intuitivt i bruk og fikk det beste ut av digitale maler for god historiefortelling. Systemet så dagens lys i 2016. I dag bruker over 200 nettsteder Labrador.

– Jeg synes gjengen i Labrador har kommet veldig langt i brukervennlighet og design. Det er betryggende å vite at journalister står bak utviklingen. Kompetansen hos leverandøren var viktig for oss, sier han og legger til:

– Det er en fordel at de forstår digitale løsninger og journalistikk. Folkene i Labrador gir oss veldig gode og kvalifiserte råd underveis. Med verktøyene de tilbyr, er min påstand at Labrador er helt unikt som CMS.

– Hva har du likt best med prosessen i overgangen til Labrador?

– Det var lett å jobbe med prototyper og å lage maler. Labrador kjører dessuten en veldig god demoprosess. Du får tilgang til ressurser som både svarer deg og støtter deg underveis, sier han og gir denne attesten:

– Jeg opplever at Labrador er genuint opptatt av at du skal lykkes med ditt publisistiske prosjekt. De skjønner journalistikk og digital historiefortelling.

– Jeg opplever at Labrador er genuint opptatt av at du skal lykkes med ditt publisistiske prosjekt.